top of page

Mesecsomag
40 db különböző mese
9 óra és 53 perc játékidő

Ha a gyerek a tévében nézi a mesét, akkor készen kapja a képet, következésképpen nincs belső képkészítés. Ám, ha szavakkal mesélek, az agyában belső képek keletkeznek.

 

Minél ritmikusabban mesélek, „egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy”, annál erősebb a kép.

 

A belső képkészítés, mondja a pszichológia: elaboráció, feldolgozás. Feldolgozódnak a vágyak, a feszültségek, az indulatok.

 

Miért nyugszik meg este a gyerek, ha mesélek neki?

Miért megy le a láza a beteg gyereknek, ha mesélek?

Mert a feldolgozás során relaxálódik. Játék során is a belső kép a lényeg: sétálsz át a szobán és rád szól, hogy ne lépj a szőnyegre, mert az a tenger. Vizsgálatok igazolják, hogy miközben tudja, hogy az valójában a szőnyeg, egyúttal látja a tengert is.

 

Belső kép! Drámai, hogy manapság tömegével kerülnek óvodába úgy a gyerekek, hogy nem tudnak mesét hallgatni, ugyanis sose meséltek nekik a szüleik, csak beültették őket a tévé, a laptop, a tablet, az okostelefon elé. Egyre többen játszani sem tudnak, mert mióta eszüket tudják, kütyüznek, képernyőt bámulnak.

 

Magyar vizsgálatok szerint az a gyerek, akinek mindennap meséltek, az iskolába lépéskor anyanyelvi fejlettségben másfél évvel előzheti meg azt, aki csak rendszertelenül hallgatott mesét.

 

Márpedig az anyanyelv a szilárd, szuverén gondolkodás alapja.

Mert nem úgy van, hogy először gondolkodik a gyerek, csak még nem tudja elmondani.

Nem. Előbb beszél, és abból nő ki a gondolkodás.

Minél gazdagabban beszél, annál gazdagabb a gondolkodás. Hogyan készítheted fel az iskolára? Elárulom.

Mesélj neki minden áldott nap. És még tízévesen is bújjon melléd, és olvass fel neki regényt, Copperfield Dávidot, A Gyűrűk Urát, bármit.

 

"Az élete igazolja vissza, hogy szántál-e erre elég időt: ha sok mesét hallott, ő is olvasni fog, és az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését. És nem fog olvasni a gyereked, ha csak nézett mesét.”

/Vekerdy Tamás/

unicorn-gf9cccee37_640.png
Pirate's Ship
Dragon
Golden Star
bottom of page